Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2014 16:50 - Преглед на исляма 2 ( продължение )
Автор: yosavede Категория: Други   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.10.2014 16:52


 продължение ...

ДУХЪТ НА АНТИХРИСТ В ИСЛЯМА

Макар че вече обсъдихме действителната личност на Aнтихрист, Библията говори още и за антихристки дух. Освен директното споменаване на Антихрист в Библията, има още четири други примера, когато тази дума е употребена в по-общ смисъл от апостол Йоан. Във всеки от случаите тя е свързана с конкретен дух.
Този дух се определя с отричането на някои съвсем конкретни аспекти на естеството на Исус и Неговата връзка с Бог Отец. Тук следват стиховете, които описват този „антихристки‖ дух:

"По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога. а никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че идва, и сега е вече в света (1 Йоан 4:2,3). Кой е лъжец освен онзи, който отрича, че Исус е Христос? Такъв човек е антихрист, който се отрича и от Отца, и от Сина. Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца "(1 Йоан 2:22,23).

"Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват идването на Исус Христос в плът. Такъв човек е измамник и антихрист "(2 Йоан 1:7).

От тези стихове научаваме, че антихристът е дух, който е определен като „лъжец" и „измамник " и който конкретно отрича следното:

1. Че Исус е Христос/Месията (Спасителят/освободителят на Израел и на света).

2. Отец и Сина (Троицата или това, че Исус е Синът на Бога).

3. Че Исус дойде в плът (Въплътяването – че Бог стана човек).

ДУХЪТ НА АНТИХРИСТ В ИСЛЯМА Религията на исляма, повече от всяка друга религия, философия или система от вярвания, отговаря на описанието за духа на Антихрист. Ислямската религия има за един от главните си приоритети да отрича съвсем конкретно всички гореспоменати факти по отношение на Исус и Неговата връзка с Отец. На практика съвсем обективно може да се каже, че ислямът буквално е пряка полемична реакция срещу горните основни християнски доктрини. Що се отнася до горните точки обаче, мюсюлманите много бързо ще започнат да спорят, че ислямът учи, че Исус наистина е Месията.

Но това на практика е просто хитруване. Макар да е вярно, че ислямът действително запазва титлата „Месия" за Исус, когато човек помоли някой мюсюлманин да даде определение какво всъщност означава званието „Месия", дадените определения винаги са неясни и напълно лишени от всякакво месианско съдържание.

При исляма Исус е само един пророк в една много дълга редица от пророци. Ако говорим библейски обаче, ролята на Месията, наред с другите неща, е свързана с това да бъде Божествен Свещенически Спасител, Освободител и Цар на евреите. Както видяхме в по-предните глави относно мюсюлманския Исус, вместо да бъде Месия, който спасява или освобождава Израел и всичките му верни последователи по всякакъв начин, в ислямските традиции Исус, напротив, се връща, за да поведе враговете на Израел срещу самия Израел в битка, и да убие или смени вярата на всички юдеи и християни. Това би било равносилно да наречем Адолф Хитлер, а не Моисей, избавител на Израел. Засега виждаме, че апостол Йоан ни осведомява, че точно преди да настъпи последният час, един съвсем конкретен „дух‖ ще властва над земята. Този дух ще отрича много от основните библейски доктрини, свързани с това кой е Исус и какво е дошъл да направи. Ислямът идеално въплъщава този дух.

ТАУХИД И ШИРК

За да разберем правилно духа на Антихрист на исляма, има две доктрини, които първо трябва да разберем. Първата се нарича таухид. Това е най-същественото вярване при исляма. Таухид е свързан с вярването в абсолютното единство на Бога. Ислямът се придържа към възможно най-стриктната форма на унитарния (отричащ светата троица-бел.пр.) монотеизъм. При исляма Бог е абсолютно сам. За да разбере обаче таухида, човек трябва да разбере, че той е нещо повече от една доктрина. При исляма вярването в таухид е абсолютна заповед. И ако придържането към таухид е най-висшата и важна заповед в исляма, то най-големият грях се нарича ширк. Ширкът е противоположното на таухид. По същество представлява идолопоклонство. От информационното писмо „Покана за ислям‖, публикувано от една мюсюлманска група от Торонто, четем едно много показателно твърдение, което ни помага да разберем точно как мюсюлманите възприемат ширка: Убийство, изнасилване, малтретиране на дете и геноцид. Всичко това са някои ужасяващи престъпления, които се случват в нашия свят днес. Мнозина биха си помислили, че това са възможно най-тежките нарушения, които биха могли да бъдат извършени. Обаче съществува нещо, което надминава всички тези престъпления, взети заедно: това е престъплението на ширка.[1] Ето защо мюсюлманите считат, че да вярват в Троицата или да приписват божественост на Исус са сред възможно най-големите грехове. Всъщност вярата в тези основни християнски доктрини е нещо повече от обикновен грях; тя е най-ужасното от всички престъпления! В мюсюлманската представа ширк е свързан не само с вярванията на политеистите, или езичниците, но и с основните исторически доктрини на християнската вяра. По-надолу ще изследваме тези три основни доктрини и как конкретно ислямът ги отрича.


ИСЛЯМЪТ ОТРИЧА СИНОВСТВОТО НА ХРИСТОС ( че е Син Божи)

Ислямската религия има като едно от основните си вярвания директно отричане на Исус като Син на Бога. Това отричане се среща няколко пъти из целия Коран: Богохулстват онези, които казват, че Бог е Христос, синът на Мария. Сура 5:17 (Юсуф Али). Рекоха: „Бог се сдоби със син!‖ – Слава на Него! Той е самодостатъчен! Негови са всички неща на небесата и на земята! Нямате довод за това! Нима говорите за Аллах, каквото не знаете?

Сура 10:68 (Юсуф Али).

И рекоха: „Всемилостивият се сдоби със син!".
Вие изрекохте ужасно богохулство. Небесата биха се разтърсили и земята – разцепила, и планините – сгромолясали в руини. Защото приписват на Всемилостивия да има син.
Не подобава на Всемилостивия да има син. Сура 19:88-92 (Рашад Халифа). …и рекоха християните: „Христос е синът на Аллах".

Това те го изричат, приличат в думите на невярващите от преди. Проклятието на Аллах да бъде върху тях: как така те се подлъгват далече от истината! Сура 9:30 (Юсуф Али).

Коранът буквално произнася проклятие върху онези, които вярват, че Исус е Син на Бога. Хората които казват такива неща, произнасят „ужасно богохулство‖ или са оприличени на „невярващи‖ или неверници. Следователно несъмнено в това отношение ислямът е религиозна система на Антихрист. Спомняте ли си коментарите на Джим Хастингс от първата глава? Той е бил стажант свещеник, който се обърнал към исляма.

„Нещото, което винаги съм разбирал, е, че има един Бог, той няма равни, той няма нужда от син, който да дойде и да му свърши работата." Ислямът се опитва да създаде една приемлива форма на монотеистично поклонение, но не само изхвърля най-съществените аспекти от спасителното взаимоотношение с Бога, но и буквално съществува, за да се противопоставя директно на тези неща и дори ги нарича най-висши форми на богохулство. „Далеч да бъде от Бога, че трябва да има Син!‖ Тези думи обкръжават вътрешността на джамията Купола на Скалата в Ерусалим. Това е същото място, където от векове Божиите хора, евреите, са се покланяли в Храма си в очакване на своя Месия. Това е също така и мястото, откъдето Исус, Синът на Бога и еврейският Месия един ден ще царува над земята. Ислямът буквално е построил монумент на крайно незачитане на тази бъдеща реалност.


ИСЛЯМЪТ ОТРИЧА ТРОИЦАТА

Същото твърдение, че богохулстват, се отнася и за онези, които вярват в Троицата: Вършат богохулство онези, които казват: Аллах, това е третият от Троицата: защото няма друг Бог освен Единствения Аллах. И ако не престанат да говорят това слово (на богохулство), болезнено мъчение ще сполети богохулнициге сред тях. Сура 5:73 (Юсуф Али). По този начин вярата в Троицата също е определена като богохулство. Но кое е „болзененото мъчение‖, което ще сполети онези, които вярват в такива неща? Е, както видяхме в предишните глави, много мюсюлмани по ирония очакват техния вариант на Исус да се завърне и всъщност да убие тези „политеистични, вярващи в Триединството християни‖. Но Коранът не спира само с отричането, че Исус е Син на Бога или че Бог съществува като Троица.
ИСЛЯМЪТ ОТРИЧА КРЪСТА

Със сълзи на очи апостол Павел предупреждава филипяните, че: „мнозина живеят като врагове на Христовия кръст"(Филипяни 3:18).

Следователно не би трябвало да ни учудва, че ислямът отрича също така най-централното събитие от цялата история на изкуплението: разпъването на Исус на кръст. Говорейки за евреите от дните на Исус, Коранът казва:


И изричаха (самохвално): „Ние убихме Христос Исус, сина на Мария, Пратеника на Аллах"; но не го убиха и не го разпнаха, а само така им бе направено да изглежда. И които са в разногласие за това, са пълни със съмнения и нямат никакво (сигурно) знание, а само предположение, което да следват, защото със сигурност не го убиха те: Да, възнесе го Аллах при Себе Си; и Аллах е Всемогъщ, Премъдър. Сура 4:157-8 (Юсуф Али).

Сред специалистите по исляма всъщност има множество противоречащи си теории по отношение на точно какво се е случило с Исус. (Защото по ирония по този въпрос именно те са тези, които имат само „предположение, което да следват.‖) Но въпреки неспособността на мюсюлманите да постигнат някаква форма на споразумение по отношение на това, което се е случило с Исус, те са доста единодушни поне по един въпрос: Той не е бил разпнат! Този откъс от Корана показва съвсем ясно поне това.

КАК ВЛИЯЕ ДУХЪТ НА АНТИХРИСТ НА И
СЛЯМА ВЪРХУ МЮСЮЛМАНИТЕ?

И така, виждаме, че ислямът съвсем конкретно и съвсем целенасочено отрича и трите специфични доктрини, които апостол Йоан установява като определящи за духа на Антихрист. А Коранът не само отрича тези доктрини, но в действителност изразява крайно презрение към тях, като проклина онези, които вярват в тези неща. И ги обвинява в богохулство. Но как тези становища се отразяват върху мюсюлманите? Това твърдение може да изглежда доста силно, но през всичките ми години на евангелизиране, диалог с хора от различна вяра и свободни разговори с хора, които не са християни, двете групи, на които лично аз съм свидетелствал и които изразяват най-силно презрение и подигравка към благовестието, са били сатанистите и мюсюлманите. (Да, вярвате или не, съм имал доста ангажирани разговори с повече от няколко сатанисти.) А сега, искам да заявя съвсем ясно, че по никакъв начин не се опитвам да оприлича мюсюлманите със сатанистите в каквото и да било отношение. Срещал съм множество чудесни и много порядъчни мюсюлмани, които никога не са изразявали под каквато и да било форма явно незачитане на християнската доктрина, дори и тайно да са имали такова отношение. Но говоря истината, когато казвам, че от гледна точка на личния ми опит с набезите над свидетелството на евангелската вест, само сатанисти и мюсюлмани са изразявали такава силна степен на злобно отблъскване. Въпреки че наистина има много религии и системи от вярвания, които не са съгласни с доктрините на християнството, много от тях дори не вярват в Бога, единствено ислямът играе ролята на религия, чиято цел на съществувание е да отрича основни християнски вярвания. И, разбира се, следвайки водителството на Корана, трите доктрини, които мюсюлманите най-остро и често нападат и подиграват, са доктрините за триединството, божественото въплъщаване и изкупителната жертва/разпване на Исус. Наскоро видях предложението на един мюсюлманин от група за дискусии по интернет за стикер за кола. То гласеше: „Божествена лудост: Бог умря на кръста, за да спаси собственото си творение от собствения си гняв‖. Един мюсюлмански приятел настояваше да наричат Исус „сандвичът бог-човек‖. Издържал съм безброй обвинения, че вярвайки в историческия християнски Бог, по нищо не се различавам от един езически политеистичен идолопоклонник. Много пъти са ми казвали, че доктрината за изкупителната жертва на Исус е толкова архаична и езическа, колкото принасянето на човешки жертви на някакъв „бог вулкан‖. Бил съм обвиняван, че вярвам в Бог, който е „садистичен и малтретира деца‖. Виждал съм опити да се оприличи Исусовата смърт на кръста с бомбено самоубийство. Понасял съм дори подиграване на християнския Бог като „кръвожаден вампир‖. Ако сте християни и обичате Бога, сигурен съм, че тези твърдения ви наскърбяват така, както наскърбяват и мен, и се извинявам, че ги разказвам. В никакъв случай не споделям за тези нападки, за да предизвикам лоши чувства срещу мюсюлманите. Моля ви, не изпадайте в подобни чувства! Причината да разкажа тези примери е да ви запозная с очевидния дух на Антихрист, който обитава в религията на исляма и който много мюсюлмани в резултат проявяват. При това положение не би следвало да ни изненадва откритието, че едно от описанията на Антихрист е, че той ще се радва да изговаря ужасни богохулства срещу Бога на Библията: Царят ще действа според волята си. Той ще… говори надменно против Бога на боговете (Данаил 11:36). Той ще говори думи против Всевишния и ще угнетява светиите Му (Данаил 7:25). Самият Коран изказва подобни богохулства. Като човек, който постоянно води разговори с много мюсюлмани от цял свят, мога да свидетелствам, че отявленият дух на Антихрист, който видяхме изразен в горните пасажи от Корана, доста често избухва в открито пренебрежение и крайно презрение не само към християнските вярвания, но и към самите християни. Макар че не винаги случаят е такъв, трябва ли наистина да се изненадваме, когато мюсюлмани извършват актове срещу онези, които Коранът проклина като идолопоклоннически и неверни богохулници? И ако сме реалисти, трябва ли да очакваме бъдещето на исляма да се даде на онези мюсюлмани, които се отъждествяват с присмеха на Корана към християните, или на онези, които проявяват добронамерено отношение, въпреки проклятията на собствената си свещена книга? И накрая, що се отнася до това дали ислямът е конкретно въпросната система на Антихрист, за която говори Библията, няма никакво съмнение, че тази втора по големина и най-бързо растяща религия в света е и е била от самото си начало квинтесенцията на самия дух на Антихрист, за който ни предупреждава апостол Йоан.

  БЕЛЕЖКИ 1. http://www.troid.org/articles/islaamicinfo/Islaamingeneral/shirk/theultimatecrime.htm Джоул Ричардсън (Посетете и уебсайта на Джоул Ричардсън: http://archives.joelstrumpet.com/)  




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yosavede
Категория: Други
Прочетен: 47870
Постинги: 26
Коментари: 11
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031