Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 10:13 - Преглед на исляма 10 (продължение)
Автор: yosavede Категория: Други   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.10.2014 10:19


 продължение..

ДИЛЕМАТА

image

Бисмиллах (В името на Аллах)....

Измежду всички загадки, с които изследователите на Библията са се борили векове наред, Белегът на Звяра навярно е най-упоритата и непреклонна от всички. От най-ранните дни на християнската църква вярващите са се мъчели да разберат естеството на Белега на Звяра. Какъв точно е този белег? И каква е връзката му със скандалното число 666? Стиховете, които говорят за тези неща, са съвсем малко и са загадъчни. Намират се единствено на страниците на книгата Откровение – „загадка в енигмата,"" както казват. В най-ранните дни на Църквата някои са се опитали да използват Гематрия – мистична форма на нумерологията – с цел да разгадаят тази мистерия. Надявали са се да открият числото 666 закодирано в имената на заклетите врагове на Църквата, като различни ересиарси или преследвачите Римски цезари.
  СТРАННИ СЪВРЕМЕННИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ

През последния век са възникнали множество странни и дори смешни спекулации по тази тема. В началото на 70-те години на миналия век различни протестантски трилъри, свързани с Последните времена, са популяризирали идеята, че през Последните дни действителното число 666 ще бъде видимо татуирано върху главите или китките на хората като белег, че са се покорили на Антихрист. В тези дни на небивал технологически напредък, в които съществуват микрочипови импланти и невидими татуирани баркодове, някои християни с тревога очакват деня, когато от всички хора ще бъде изискано да получат микрочипов имплант или невидима татуировка на Универсален Продуктов Код на китките или челата си. И ако поддръжниците на тази идея не са достатъчно разтревожени, през последните години имплантирането на микрочипове е достигнало широкоразпространена употреба за домашни животни.
Възможно е и да има нещо в идеята, че пророкуваният „белег‖ ще бъде някаква форма на технологична система за лично идентифициране, но аз не смятам така. Не казвам, че тази технология няма в крайна сметка да бъде използвана широко по целия свят – по същия начин, както дебитни и кредитни карти обикновено се използват из цял свят. Но аз сериозно се съмнявам, че някога ще има повсеместно прилагане на тази технология за религиозни цели. Вероятно в този сценарий има известна логика за онези, които не знаят нищо за живота извън високотехнологичния Запад, но в много части на света – особено тези, на които спира вниманието си библейското пророчество – има все още прекалено много хора, живеещи в прединдустриални общества. Промяната в културната им парадигма, за да се приспособи към сложната технология би била почти невъзможна. Наистина ли можем да очакваме съвременни технологии, като невидимите татуировки на бар кодове, да проникнат във всяко кътче на света? Аз не виждам никакво основание да смятам, че Универсалният Продуктов Код (UPC code) или микрочиповият имплант е онова, което Библията нарича Белегът на Звяра.

ПРОСТИЧЪК ПОДХОД Както казах в началото на тази книга, целта ми е да помогна на читателя да види нещата в различна светлина, през очите на Изтока – през очите на един говорител, роден арабин и бивш мюсюлманин Винаги съм бил на мнение, че нашите тълкувания и идеи за бъдещето, видяно чрез библейско прорчество трябва да отговарят на един съвсем истински свят. Смущават ме много от различните пророчески сценарии, които звучат като нискокачествени научно-фантастични измислици или съмнителни комични книги. Аз мисля, че след като приключите тази част от изучаването, ще се съгласите, че в това, което аз предлагам, има логика или развенчава тайната по темата. То със сигурност е по-правдоподобна и приемлива алтернатива в сравнение с много от сензационните идеи относно Белега на Звяра, които се предлагат днес.
РАЗКРИВАНЕ НА ИМЕТО НА ЗВЯРА БЕЛЕГЪТ Е ИМЕТО НА ЗВЯРА
 
Белегът на звяра се определя в Откровение 13 като „белегът, който съответства на името на звяра."" Най-напред трябва да разберем, че в Библията „име"" не винаги означава буквално име според съвременните представи на Западния ум за този термин. В Библията „името"" на някого по същество е препратка за природата, характера и мисията на онзи, който го носи. Не е задължително само по себе си то да обозначава буквално име, както е прието да се смята на Запад. Разгледайте, например, следните препратки за Исус: „и беше облечен в дреха, обляна с кръв; и името Му беше Божието слово"" (Откр. 19:13). Или: „И на дрехата и на бедрото му имаше написано име: Цар на царете и Господ на господарите""(Откр. 19:16). Има също и един известен пасаж в Матей от пророчеството на Исая: „И ще го нарекат Емануил, което значи Бог с нас"" (Мат. 1:23). Във всички тези откъси „имената"" на Исус не са буквални имена. Ако Исая е пророкувал, че Неговото Име ще бъде наречено Емануил и ние настояваме за буквалното име Емануил, тогава Исус не би бил Месията, защото неговото буквално име е Йешуа, а не Емануил. Трябва да разсъждаваме отвъд повърхността. Грешката от неприлагането на същата тази идея към Звяра не е толкова
драстична. Все пак, можете ли да видите проблема с разпознаването на политическите фигури с Името на Звяра? Този метод на прилагане на буквални имена би бил фатален за случая с Месията. Ето защо трябва да прилагаме херменевтично тълкуването на думата „Име‖ в алегоричен смисъл от по-рано изпълнени пророчества, а не някое буквално тълкуване.
 
ИМЕТО Е СИМВОЛ НА ВЯРАТА
И така, в случая на Месията, Мария и Йосиф не са го нарекли Емануил, нито приятелите на Исус са го наричали „Божието
Слово"". Вместо това всички тези са титли и/или описания, които говорят конкретно за природата и характера на Исус. Освен това кредото, или заявяването на вярата, в този Месия съответства на Неговото име: защото ние вярваме в Бог, че е с нас, и че Словото беше Бог, и Той е наречен също така Всемогъщият Бог. (Исая 9:6). Онези, които наричат Исус с тези имена, потвърждават, че те се покланят на „Бога, Който се отнася благосклонно към човека"" и Който „заради нашето спасение слезе от небето и беше въплътен чрез Святия Дух и Дева Мария"" (Никейския символ на вярата). Той е „словото, което стана плът и пребиваваше между нас"" (Йоан 1).

В заключение, името е символ на вярата, догма, параграф на вярата или изявление на вярата.

ИМЕТО НА БОГОХУЛСТВОТО
 
Значението на Името на Звяра е, че то е Името на Богохулство. (Откр. 13:1). От гледна точка на Библията, богохулството е дума или дело, насочени анти-Йахве или анти-Христос – да претендира за качествата на Бог, да претендира, че е Месията, да отрича Святия Дух, да отрича Троицата, кръста и дори да отрича Божиите заповеди и изявления – всичко това е богохулство. Сатана богохулства, когато каза: „Ще бъда като Всевишния"" (Ис.14:14) Сатана винаги е желаел да бъде като Бога. Той иска да бъде считан за равен или за по-велик от Йахве. Името „Аллах‖ в исляма се използва винаги във връзка с думата Та‘ала, Всевишния. Ако погледнем отново този стих, виждаме, че Името на Звяра не е просто някакво богохулно име, а е самото име на богохулството. То е най-висшето и типичното богохулство – то претендира да притежава характеристиките или природата на Йахве, Бога на Библията. Като такова, Името на Звяра е претенция да бъде равен или по-велик от Бог и Месията. Името на Звяра ще съдържа или означава някаква форма на доктринален или свързан с убежденията на вярата език, насочен анти-Йахве и анти-Христос, който ще издига някой друг над Йахве. Знаем, че Антихрист ще бъде главният представител на една вяра, която се покланя не на Бога на Библията, а на противника, Сатана, преструващ се на Бог. Този бог на Антихрист не само ще бъде главният враг на Бог, но и ще се маскира като Всевишния Бог. Тази преструвка служи на двойна цел. Първо, разбира се, тя изпълнява желанието на Сатана да бъде като Бог. Второ, тя обърква и заблуждава човечеството да принася своето поклонение на него, а не на Бога.

продължава..



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yosavede
Категория: Други
Прочетен: 48094
Постинги: 26
Коментари: 11
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930