Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 22:20 - Преглед на исляма 16 ( продължение)
Автор: yosavede Категория: Други   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
0



 продължение ..

ВРЪЗКАТА НА БЛУДНИЦАТА С АРАБИЯ

ВАВИЛОН – МАЙКАТА НА БЛУДНИЦИТЕ

image

В течение на много години учението, че Блудницата от Откровение е Рим или Католическата църква, е царувало сред множество протестантски среди. Днес повечето западни анализатори се разграничават от тази теория и имат основание. Проблемът обаче да се намерят други варианти оставя мнозина в тъмнина – повечето западни анализатори гледат за някаква глобална Блудница, която да обединява всички религиозни системи и да е от политически характер, какъвто например е бил Рим. И все пак, нито Рим, нито тази „комбинирана световна религия‖ като Блудница, не отговарят на повечето от най-основните библейски описания на Блудницата. Аз съм събрал седем основания, за да докажа следното твърдение. Блудницата, описана в Библията, трябва да е Арабия.

ПРОРОЧЕСТВОТО НА ИСАЯ СРЕЩУ ВАВИЛОН

Блудницата трябва да бъде свързана с Арабия, а не с Рим или Ню Йорк, нито някоя друга нация или град. В Исая 21:9, Исая излага едно пророческо предсказание: „Падна, падна Вавилон"".
Това е същото изявление като в Откровение 18:1-2. И все пак, това пророчество не се отнася окончателно за древен Вавилон (Ирак), а за Тайнствената Блудница от Откровение. Древният Вавилон е бил просто преобраз на Вавилон от Последните дни. Имената в това пророчество са изцяло области в Арабия: „Пророчеството срещу Дума‖ (Исая 21:11- Протестантски превод на Библията, 1940 г.). „Пророчеството срещу Арабия"" (Исая 21:13). „Ще изчезне всичката слава на Кидар"" (Исая 21:16).

Дума и Кидар са в Арабия, както показва текстът: „Ще изчезне всичката слава на Кидар"" (ст. 16). Всички споменати в Исая 21 области, са в Арабската пустиня – района, описан в Откровение 17, който е заобиколен от много води (морета). В действителност Арабия е наричана от всички мюсюлмани Ал-Джазира Ал-Арабия, което буквално означава Арабския остров или Арабския полуостров, или „Пустинята на Морето"" (ст. 1).

Дори „Нешънъл Джеографик"" и Бърнард Луис я разпознават като такава. Исая 21 също така съответства на много пасажи от Еремия и Откровение, които говорят за Вавилон. Противниците на това тълкувание трудно биха оборили съвсем директните библейски стихове. Имената, използвани в тези пасажи, съвсем ясно показват, че препратката не е към Рим или буквалния Вавилон край реката Ефрат. Нито веднъж те не говорят за Рим, Ниневия, Ур, Вавилон, Ерех, Акад, Сумер, Асирия, Халне, Мари, Карана, Елпи, Еруду, Киш или Тикрит. Всички тези буквални местности се намират в Арабия, която е била част от древната Вавилонска империя. Съществуват множество догадки, касаещи Тайнствения Вавилон. Някои твърдят, че Вавилон е Съединените Американски Щати или Ватикана. Нито една от тези теории обаче не се подкрепя от текста. Изследователите на Библията или изграждат модел въз основа на Писанията, или пригаждат Писанията, така че да паснат на техните теории. Наистина това са единствените два избора, които съществуват. Щом прочетем текста в Исая 21, става съвсем ясно: „Изявеното за пустинята на морето пророчество"" (Исая 21:1). Тук не се говори за реките Тигър и Ефрат в Ирак, а за буквално море, обградено от водите на Персийско-Арабско море, Индийския океан и Червено море. Смята се, че „морето"" би могло също така да се отнася за пустинята Нефуд, представляваща на практика океан от огромни пясъчни дюни. Камилата е била наричана „кораба на пустинята―, единственото чудесно средство за транспорт през морето от пясъци.

ИСАЯ 21

1) Изявеното за пустинята на морето пророчество: Както южните вихрушки, които стремително летят, така иде разрушение от пустинята, от страшната земя
. 2) Тежко видение ми се откри: Коварният коварства и грабителят граби. Излез, Еламе; обсади, Мидийо; спрях всичките й въздишки.
3) Затова хълбоците ми са пълни с болка; болки ме обзеха, както болките на жена, когато ражда; сгърбен съм и не мога да чуя, смутен съм и не мога да видя
.4) Сърцето ми се разколебава, трепет ме ужаси; дрезгавината (нощта на веселието – Протестантски превод, 1940г. – бел.пр.), която пожелах, се превърна в страшилище за мене.
5) Приготвят трапезата, поставят стражата, ядат, пият! Станете, военачалници! Излъсквайте щитове!
6) Защото Господ ми каза така: Иди, постави страж и нека известява каквото види.
7) Той видя дружина конници по двама, ездачи на осли и ездачи на камили; тогава се вгледа внимателно.
8) После извика като лъв: Господи, аз стоя непрекъснато в стражевата кула през деня и оставам на стражата си цели нощи.
9) Но ето! Тук идва дружина мъже, конници по двама! И той, като проговори, каза: Падна, падна Вавилон и всички изваяни идоли на боговете му се строшиха на земята!
10) Сине мой и ти, произведение на хармана ми, явих ви онова, което чух от Господа на Силите, Израелевия Бог.
11) Изявеното за Едом (Еврейски: Дума, Протестантски превод, 1940г.-бел.пр.) пророчество: Към мене вика един от Сиир: Стражо, колко е часът на нощта? Стражо, колко е часът на нощта?
12) Стражът каза: Утрото идва, също и нощта; ако искате да питате, питайте; елате пак, елате.
13) Изявеното пророчество за Арабия: Привечер ще слезете в гората да пренощувате, о, дедански кервани.
14) Жителите на теманската земя донесоха вода за жадния, посрещнаха бежанците с хляба си.
15) Защото побегнаха от мечовете, от оголения меч, от опънатия лък и от лютостта на войната.
16) Защото Господ ми каза така: В продължение на една година, каквито са годините на наемник, ще изчезне цялата слава на Кидар;
17) и останалият брой на стрелците, силните мъже на кидарците, ще бъде малко; защото Господ, Израелевият Бог, е изговорил това.

Някои могат да спорят, че контекстът на Исая 21 е само исторически. Обаче е трудно да се пренебрегнат множеството споменавания из цялата книга на Исая – на Кидар, Теман, Дедан и Дума. Дума се намира в Саудитска Арабия близо до Ятриб (Медина) и днес е позната като „Думат ел-Джандал"". Дума, един от синовете на Исмаил, се свързва също така с Едом и Сиир в Исая 21:11. Мнозина считат, че Кидар, още един от синовете на Исмаил, е родът, от който е дошъл Мохамед. Има вероятност Мека да е „славата на Кидар"", за която се споменава в стих 16. Историците по принцип отъждествяват Дума с народа Адириан Адумату. От тези и от други препратки можем да заключим, че Дума символизира Арабия. Също така ще изследваме изключително важния текст от Исая 34 относно разрушаването на Едом, включително и неговия петрол. Би било невъзможно Исая 37 да се възприеме като историческа препратка, защото целта на разрушението срещу Едом там, е при последната битка за Ерусалим, в която Сам Господ ще присъства и ще воюва. В Авакум 3 това става в „Мадиамската земя"", която се намира в Арабия. Псалмите също ни предлагат директно споменаване на Едом като дъщерята на Вавилон (родена от Вавилон): „Помни, Господи, това, което сториха едомците в деня на разорението на Ерусалим, когато казваха: Разрушете, разрушете го до основите му! Дъще вавилонска, която ще бъдеш опустошена"" (Псалм 137:7-8). Арабия определено е дъщеря на Вавилон, тъй като е била направена такава от Набонид, който разширил Вавилон до Ятриб (Медина). Това е добре документиран исторически факт, според който вавилонците са се кланяли на бога на Луната, който бил въведен в Арабия от Набонид. Във всички тези старозаветни пророчества относно окончателното разрушение на Вавилон не е възможно да се говори за древния град Вавилон, понеже той е бил населяван в течение на близо петстотин години, след като пророчествата са били дадени, до около 141г.пр.Хр., когато Партската империя превзела областта и градът бил обезлюден. След това градът бавно западнал. Но никога досега не е претърпявал участ, която макар и отдалеч да наподобява окончателното разрушение, което понесли Содом и Гомор – с валежите от огън от небето, както много от тези пророчества описват.

ГЕОГРАФСКИЯТ ЛОКАТОР

Като става дума за разрушението на Тайнствения Вавилон, четем: „Нито арабите ще разпъват шатрите си там, нито овчари ще отправят стадата си да почиват там"" (Исая 13:20).
Това не може да бъде приписано на Рим, както твърдят някои. Арабите никога не са разпъвали шатрите си там. Окончателното изпълнение на този стих е разрушаването на Вавилон от Последните дни. Това ни е известно, тъй като пасажът говори за „деня Господен"" (ст. 9) и „небесните звезди и съзвездия няма да дадат светлината си"" (ст. 10). Това не е исторически насочено, а се отнася за Последните времена. Когато Блудницата бъде унищожена, димът от нейния съд ще се вижда отдалече. Човек веднага си припомня сцената от Манхатън на 11 септември, когато новинарските камери показваха кадри от Световния търговски център от отсрещното пристанище. Човек можеше да види как димът и отломките от погубването на Кулите се носеха в небето и над океана. Аналогично, въз основа на всичко, което четем относно Блудницата, тя също има дълга и видима крайбрежна ивица, която може да се наблюдава от отсрещни земи и от кораби в морето. Къде се намират тези капитани, когато чуват и виждат това разушение? Еремия ни казва, че те ще бъдат в Червено море: „От слуха за разорението им земята се тресе; издава се вик, чийто шум се чува до Червеното море"" (Еремия 49:21).
Нима Рим, буквалният Вавилон, или Америка са разположени на Червено море? Червено море е географският индикатор за мястото, на което ще бъде разположен Вавилон от Последните дни. Погледнете Мека на която и да е карта и ще видите, че тя се намира близо до Червено море. Някои могат да възразят, че Еремия 49 говори за Едом, който е разположен главно в днешна Йордания. Обаче в Езекил 25, „Едом"" се простира „от Теман (Йемен) до Дедан (Саудитска Арабия)"" (ст. 13).
По-големият Едом е обхващал целия западен бряг на Арабския полуостров. Обърнете внимание на описанието на нейното унищожение: „Както при разорението на Содом и Гомор, и близките им градове, казва Господ, така никой човек няма да живее там, нито човешки син ще бъде пришълец там"" (Еремия 49:18).
Как са били унищожени Содом и Гомор? Не беше ли чрез огън, който падаше като дъжд от небето? Бил ли е древен Едом някога напълно унищожаван по такъв начин през историята? Еремия 49 в основата си говори за съда от Последните дни над Тайнствения Вавилон, който е свързан с Едом. Из цялата Библия единствено Тайнственият Вавилон е аналогично описан като напълно и окончателно унищожаван по подобен начин. Освен това този пасаж посочва конкретно, че областта, с която си имаме работа, обхваща градовете от Теман до Дедан, които са съвсем близо до Ирак, или някогашен Вавилон. Библията също така ни казва, че кюрдите (мидийците) ще бъдат против Вавилон. Това е най-вероятно двойно изпълнение, тъй като днес кюрдите са мразени от всичките си съседи: „Ето, ще подбудя против тях мидяните, които няма да смятат среброто за нищо, а колкото до златото – няма да се наслаждават на него. А с лъковете си ще смажат юношите; и няма да се смилят над плода на утробата, окото им няма да пощади децата""(Исая 13:17-18).

ВРЪЗКАТА НА БЛУДНИЦАТА С ПУСТИНЯТА

Блудницата Вавилон е описана като намираща се в конкретна пустинна местност: „И така, той [ангелът] ме заведе в Духа в една пустиня, където видях жена, седяща на червен звяр"" (Откровение 17:3).

В такъв случай не е чудно, че Исус ни предупреди, че преди Той да дойде, от пустинята ще излязат религиозни самозванци: „И така, ако ви кажат: Ето, Той е в пустинята – не излизайте"" (Матей 24:26).
Мнозина коментатори пренебрегват това буквално описание на Блудницата. Повечето се съгласяват, че Звярът е управленческият аспект на империята на Антихрист, както и че жената-град, Блудницата, е духовният подбудител на този механизъм на Звяра. И така, ангелът отвежда Йоан в една пустиня, за да наблюдава Блудницата. Там, в пустинята, тя е видяна да „седи над много води (народи)"". Тя е духовният източник, който оказва влияние на тези различни етнически народи. Но по-късно, в стих 15, ангелът обяснява на Йоан, че „водите"", над които седи Блудницата, трябва да се разбират алегорично като представляващи „народи и множества, племена и езици.""Жената оказва силно духовно влияние над едно голямо смесено множество, състоящо се от разнородни етнически групи и езици. Съчетанието от тези описания (град, пустиня, седяща върху много води) съответства също така и на Исая 21, където Вавилон е описан като „Пустинята на морето"". Макар някои да твърдят, че някои от Библейските описания на Блудницата от Последните дни, може би сочат известни прилики с Рим, Ню Йорк или Америка, когато ги четат западните умове, въпросът е, че трябва да бъдат изпълнени всички библейски описания, а не само някои от тях. Каквото и крайно решение да вземе човек относно този пъзел, то трябва да бъде основателно и да е съобразено с всички свързани със съответния въпрос библейски Писания. Нима Рим, Съединените Щати или Ню Йорк седят в буквална пустиня? Ако не, тогава тези обекти не могат да бъдат изпълнение на тези библейски пророчества. Обаче Саудитска Арабия отговаря точно на това описание.

ВРЪЗКАТА НА БЛУДНИЦАТА С ПЕТРОЛА

След като установихме връзката на Тайнствения Вавилон с Арабия в пустинята, можем да приложим буквалните си открития към алегоричните стихове. Библията ни представя някои алегорични насоки относно тази Блудница като доставяща вино, което опива народите (Откровение 17:2). Мнозина западни библейски учители свързват виното, което блудницата държи в чаша, с католическата църква и златния потир, използван по време на причастие. Това заключение едва ли е благонадеждно от гледна точка на херменевтиката. Въпреки че много от старозаветните пророци са говорили относно Тайнствения Вавилон, нито един пасаж в Библията не говори конкретно за Блудницата, така както Откровение 17 и 18. В началото на Откровение 17 на Йоан бива представена Блудницата:
„И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши, и ми заговори: Ела, ще ти покажа осъждането на голямата блудница, която седи над много води; с която блудстваха земните царе и земните жители се опиха от виното на нейното блудстване. И така, той ме заведе в Духа в една пустиня, където видях жена, седяща на червен звяр, покрит с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога. Жената бе облечена в пурпур и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с гнусотии и нечистотиите от нейното блудстване. А на челото й имаше написано това име: Тайна; великият Вавилон, майка на блудниците и на земните гнусотии. И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици… И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе‖ (Откровение 17:1-6,18).
Тук на преден план изпъкват две много важни описания на Блудницата. Първо, географски тя съществува в пустинен район. Второ, виждаме, че „земните царе"" в преносен смисъл прелюбодействат с нея, за да се сдобият с „вино"" в замяна на предателство към Божиите хора. Кое пустинно „вино"" опива земята и е причина този пустинен регион да забогатява? Коя фалшива религия учи, че кръвта на християните и евреите трябва да се пролива? Коя пустинна нация днес е географската утроба, от която се е родила тази фалшива блудническа религия?

продължава...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yosavede
Категория: Други
Прочетен: 48153
Постинги: 26
Коментари: 11
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930