Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 15:27 - Ватиканът ...в услуга на фашизма ! 3 ( продължение )
Автор: yosavede Категория: Други   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2015 22:36


 Католическият колеж "Сан Джироламо" в Рим е междинна спирка за усташките главатари, отчаяно търсещи спасение от военния съд, който ги очаква. Управител на колежа е довереникът на папа Пий XII Юрай Маджерец, а негов пръв помощник и секретар е Крунослав Драганович. Той приема Анте Павелич в колежа "Сан Джироламо", където той прекарва необезпокояван две години. През 1948 г е преместен на още по-сигурно място - в манастира, построен до лятната резиденция на папата в Кастел Гондолфо. Шест месеца по-късно той напуска Италия и заминава за Аржентина с фалшиви документи, изработени от свещеник Драганович. Павелич е с испански паспорт и пътува под името Дал Араньос. В Аржентина, покровителстван от католическите епископи, той продължава в течение на много години да провежда своята фашистка пропаганда. Павелич пледира за война и за кръв. За съдържанието на неговите речи може да се съди дори само ако се прочетат заглавията на статиите, които пише в аржентинските вестници: "Идеологическата война", "Зов за кръв" (Dinamica Social, брой 5 и 6, 1951 г) и други.


Как бяха разкрити престъпленията на Ватикана

Въпреки, че Ватикана държи в дълбока тайна своите документи от времето на фашизма, през последните години отношенията на папството с фашистите започнаха все повече да се изясняват благодарение на разсекретяването на документи на американското разузнаване. Освен това, мнозина изследователи и журналисти по различен начин получиха достъп до документи, хвърлящи светлина върху този въпрос.

Преди 14 години американското правителство разсекрети известния доклад на американското военно разузнаване от 15 май 1947 г, разкриващ ролята на Ватикана за укриването на голям брой нацистки военопрестъпници от най-висок ранг. В доклада се споменават Анте Павелич - фашисткият диктатор на Хърватско, Франц Щангл - коменданта на концлагера Треблинка, Едуард Рошман - "касапина на Рига", Клаус Барби - "касапина на Лион", генерала от СС Валтер Рауф - създател на подвижните газови камери, наречени "душегубки", Адолф Айхман - архитекта на холокоста, и десетки хиляди други военопрестъпници.

През 1999 г световно известният английският журналист Джон Корнуел, сътрудник на университета в Кембридж, издава книгата "Хитлеристкият папа". Като искрено вярващ и предан католик, първоначално той решава да напише книга в защита на папа Пий XII, което му дава достъп до секретни документи на Ватикана. Корнуел е потресен от фактите, които открива, и вместо възхвала, написва документална книга за престъпленията на Ватикана.

Джон Корнуел се снабдява с показания, дадени под клетва от 76 човека, добре познаващи Пачели. Достъп до тях му дава Петер Гумпел - световно известният немски йезуит, който ръководи работата по канонизирането на папа Пий XII за "светия". В своята книга Корнуел разказва:

"Като католик и бивш семинарист, аз винаги съм смятал Пачели за невинен. Не можех да си представя, че един толкова свят папа може да е виновен в тайно съучастничество в холокоста, и затова реших да напиша книга в негова защита. Знаех за показанията, дадени под клетва, които се съхраняват от йезуитите, и нямах търпение да ги видя. След множество срещи с мен, Гумпел се съгласи да ми позволи да чета един препис от 1000 страници: свидетелските показания на сестрите на Пачели, на жената, която е била негова домакиня в продължение на 40 години, на лекаря му, на племенника му, на секретарите му и на различни епископи и кардинали. 

Гумпел се съгласи лично да направи фотокопие на всички страници, които пожелая. Неговото благоволение беше явно продиктувано от убеждението, че ще направя един светъл, възторжен портрет на Пачели, когото той често нарича "този прекрасен, свят човек".

Така аз се върнах в Англия с 650 страници документация. Материалът ми даде едно дълбоко и неповторимо прозрение за личността и подбудите на смятания за най-могъщ човек на църквата в нашето време.

В същото време аз станах първият изследовател, на който е позволен достъп до архивите на Държавния секретар на Ватикана, което означава Външно министерство на католическата църква, където Пачели е работил като дипломат и юрист през по-голямата част от живота си преди да стане папа през 1939 г. И тук хората, които ми дадоха разрешение да видя документите, смятаха, че ще напиша биография на човек, предназначен за канонизиране като светия. В течение на месеци аз седях в бившия подземен затвор на кулата Борджия, който няма дори прозорци, където безмълвният служител ми носеше личните архиви на Пачели, скрити от света в продължение на десетилетия.

След като прочетох част от архивите, заедно с голям брой научни изследвания за дипломацията на Ватикана в Германия през 20-те и 30-те години, когато Пачели е бил главната фигура, аз изпаднах в истински ужас. Материалът, който събрах за живота на Пачели, даваше основание не за оправдание, а за по-голямо обвинение.

Обхващайки кариерата на Пачели от начало на века, моето изследване показа историята на един стремеж към невиждана досега папска мощ, която през 1933 г въвлече католическата църква в съучастничество с най-тъмните сили на нашата ера." 
(Cornwell, J., Hitler"s Pope, The Secret History of Pope Pius XII, Viking, 1999)

След излизането на книгата на Корнуел "Хитлеристкият папа", Гумпел и католическите власти изпадат в ярост. По-нататък Корнуел разказва:

"Гумпел още не е предприел съдебни действия, но саботирането на книгата ми започна почти веднага. Скоро след неговите телефонни обаждания в Америка започна кампания на бойкот и охулване на книгата. Издателят й в Съединените щати започна да получава заплашителни и обидни писма и телефонни обаждания от католици - традиционалисти... В Рим двама професори-йезуити, без да са чели книгата я осъдиха, като я обявиха за "пародия на истината"."


Папа Йоан-Павел II обявява нацистите за "светии"

Кардинал Алоис Степинак е архиепископ на Хърватско, което означава ръководител на католическата църква в Хърватско, през периода на Втората световна война. Той е предан и ефективен партньор на кървавия диктатор Анте Павелич. Степинак подкрепя, хвали и благославя усташкото правителство от началото до самия му край. Той е не само председател на Комитета по насилствените прекръствания, но и Главен свещеник на усташката армия. Всички кланета на невинни хора са извършени със знанието и официалното благословение на кардинал Степинак. След бягството на Павелич в края на войната, за известно време Степинак поема ръководството на усташките банди.

На 3 октомври 1998 г, на голяма служба на открито пред едно капище в Мария-бистрица, Хърватско, папа Йоан-Павел II канонизира кардинал Алоис Степинак за "светия". Преди това той декларира, че Степинак бил "мъченик". Комисията по обявяването му за "светия" твърди, че отначало Степинак е подържал нацисткия режим, но в последствие си бил променил позицията и бил създал организация за спасяване на евреи. Обаче, както твърди и комисията от еврейски и католически учени, никой не е представял каквото и да било доказателство, че Степинак наистина е организирал такава мрежа.

С тази церемония управителите на католическата църква официално признават за "светия" най-верния помощник на нацистките палачи в Хърватско, благословил избиването на над 850,000 невинни хора.

През последните години папа Йоан-Павел II ускори процедурата по канонизирането за "светия" на папа Пий XII, започната след Втория ватикански събор. През октомври 1999 г, след многобройните протести от еврейски организации, папата реши да отложи канонизирането за известно време, за да не попречи на отношенията си с евреите. 

Още през 1998 г Йоан-Павел II заяви, че Пий XII бил "велик папа". Не е ясно обаче, след като го обявява за велик, защо изпитва толкова голям страх при мисълта за разсекретяването на документите от времето на неговото управление. След огромния натиск от различни еврейски организации, на 15 февруари 2002 г папата обяви, че ще бъдат разсекретени само подбрани документи, и то от периода 1922-1939 г, а не от времето на Втората световна война, когато Пий XII е бил папа.

През последните години папата често прибягваше до "извинения", като се извиняваше на целия свят за греховете, извършени от католическата църква спрямо милиони невинни хора. С това папата официално потвърди, че нечуваните жестокости, кръстоносни походи и инквизиции са извършени от името на папството. По време на посещението на Йоан Павел II в Израел през 2000 г, евреите очакваха, че папата ще спомене за участието на Ватикана в холокоста - избиването на евреите. Папата не каза нито дума по този въпрос (The Pope in Israel, http://www.aish.com, 2000).

На 1 март 2002 г Ватикана съобщи, че процедурата е напреднала иПий XII ще бъде обявен за "светия" в края на 2002 г( по настоящем е "светия") 
Това решение на Ватикана не означава нищо друго, освен официално признание, че папството и днес се счита за приятел на нацистката машина на смъртта, поставила си за цел унищожението на милиони невинни хора.



Литература:

Нито давност, нито забрава - по материалите на нюрнбергския процес, София, 1985

Cornwell, J., Hitler"s Pope, The Secret History of Pope Pius XII, Viking, 1999

Lewy, G., The Catholic Church and Nazi Germany, Weidenfeld Goldbacks, 1964

Gitta Sereny, Into That Darkness: An Examination of Conscience, 1983

Hitler"s Pope: Vicar of Christ or Instrument of the Devil?

Hitler"s pope

Dr. Pavelic, Croatian Attila the Hun

The Ratline

Franz Stangl

Controversial cardinal beatified



ПП според италианска статия в Уикипедия , петдесятните християни, по време на фашисткия режим в Италия ,са предавани от католиците на частите на СС и са транспортирани в лагерите на смъртта, като " психично болни" заради дарбите на Светия Дух ,които приемали, а именно "говоренен други езици" ,което се смятало за ментална болест от Католиката ! 

Бог да съди тия "свети" и " заместници на Христос на земята" !!

източник: 
http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=8355
Християнски Форуми



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yosavede
Категория: Други
Прочетен: 48174
Постинги: 26
Коментари: 11
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930