Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.02.2010 08:00 - Текст, посветен на анализ на ТВ предаването "На 4 очи"
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 4457 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.02.2010 09:05


На четири очи  плюс още няколко милиона зяпачи – воайорство и още нещо.

("На 4 очи" по Нова телевизия)

      Няма нужда да си корифей в математиката като англичанинът Исаак Нютън (Newton) или немецът Готфрид Вилхелм Лайбниц (Leibnitz), положили основата на интегралното смятане, за да пресметнеш, че в „На 4 очи” освен 2 чифта очи  - едните, тези на Цветанка Ризова,  („Цура Джуката” както с обич я наричат нейните колежки от телевизията) скрити зад скъпи маркови цайси, а другите както дойде, ще наблюдаваш още 4 крака, 4 ръце, 2 носа и две говорещи глави. Ако поканените са двама – нещата се утрояват. Една от тях – тази на госта (гостите)  в предаването от типа „телевизионно интервю” е важна, другата –на водещата – е още по-важна. Ще попитате защо – ами защото тя всъщност е моята – на зрителя – глава в тази телевизия. Тя кани госта вместо мен, тя го пита и го разпитва за неща, които, поне теоретично, ме интересуват.  Тя успешно, като „с памук” се мъчи да се добере до отговорите, които не винаги е приятно да чувам.
     
Сега за госта.
     
Един от видните някога, а днес позабравени писатели – Михалаки Георгиев в разказа си „Меракът на чичо Денчо” бе разказал за желанието на простия селянин да стане диригент. Днес той вероятно би разказал за мерака на „простия политически лидер” да бъде медийна звезда.. Цветанка Ризова умее да го прави. То си е цяло изкуство така да подбереш и представиш госта си, че зрителят , зад лъскавите костюми „от Армани” („Със „Армани” бех щастлив // със „Версаче” – тоже”) да види и да почувства как отдалеч, образно казано, „мирише на лук и вкиснало”. А от разговорите, които тя интелигентно, тихо и напоително, на четири очи води със тях, да си проличи,  че зад маската на костюмирани лидери се крият инстинктите на мошеници от различен калибър. Тя добре помни уроците от най-близкото ни минало – политикът може да забогатее или ако на коляно подпише документ на „Сапио”; или ако се казва Маргарит и умее да пести от закуски.
  
Ако решим да черпим информация от интернет може и да попаднем на следния чиновнически бисер. Фразата, която цитирам е тежка и неодялана. Както по състав, така и по структура личи, че ги е писал слагач и половина. Но както се казва – насладете се сами:
     
„На 4 очи" Запазената марка на предаването е разговор “на четири очи”, в който се обсъждат актуалните теми и проблеми, основните събития от вътрешния и външния политически и културен живот, социални и религиозни проблеми". Запазената марка я давам като изображение към този анализ. Под актуално – разбирай за енти път да бъде повторена  старата политическа песен  - „дайте да дадете, господа” на нов глас- „пари нЕма – действай(те)”. Колкото  „...и културен живот” ако Вежди Рашидов и Георги Данаилов са  „културен живот”, а не представители на институция, душител на културата, то значи, че и „драгите зрители” сме камили.
     
По-нататък:
     
„Сред събеседниците на Цветанка Ризова са представители на политическия, културен и обществен живот, интелектуалци, духовни лица, хора на изкуството. Палитрата от гости включва още представители на международни организации, политолози, социолози, журналисти и много други. Всеки един от тях е представен в началото на предаването с кратък филмов материал, подготвен от репортерите на “На четири очи”. Това за филмите всъщност е, казано с езика на франкофона, „крем дю крем” (а по нашенски „черешката на тортата) защото тъкмо това – видеофайлът е телевизията. Това  - именно движещото се изображение, съчетано с „екскурзия във вчерашния ден” ме убаждава, че Ризова ме среща по някой път със стойностни хора, а не ми губи времето. За  „журналисти” мълча, понеже да се говориза политика по време на ядене е „лош тон” както казват англичаните. „..духовни лица”  - може би защото имат дълги коси, бради и мустаци; заради подобти „духовни лица” „и днес йощ” имаме два синода, две мюфтийства, две конгрегации на петдесятните църкви. Но това аз от разговорите „На 4 очи” не го виждам. Кой днес си спомня за оня сюблимен момент, когато отчетата (иначе казано – свещеноикономите) бяха изритани от български полицаи като мръсни котета от ставропигиалният храм „Света София”, та трябваше да служат отвън, на студа, в импровизирани църкви-палатки. Ето – това е проблемът за духовността, но тук Цура Джуката я няма никаква. Зъб не обелва.
     
И сега, директно, към биенето в литаври:
     
„Предаването “На четири очи” спечели голямата награда (курсивът е мой – Е.Д.) на фестивала “Осмата муза” през 2003г. и втора награда (курсивът е мой – Е.Д.)  на медийния фестивал в Албена през същата година в категорията “Публицистика”. Изводът е ясен – „Деца, само който слушка – папка! И получава наградки! Като Цвети. И отново изброяване: „През 2004 година "На четири очи" получи голямата награда в категория "Реформа в съдебната система" на Фестивал на медийни продукти "Българската Европа" за българската евроинтеграция под егидата на министър Меглена Кунева. 2005г. донесе на водещата Цветанка Ризова наградата на Съюза на българските издатели "Черноризец Храбър" в категорията "Телевизионна публицистика". През изминалата 2007 година Цветанка Ризова спечели награда в конкурса "Жена на Годината" в категория телевизионен журналист".

Като извод си припомням един афоризъм от времето преди телевизията: „Има три вида лъжа – лъжа, нагла лъжа и статистика”. В ерата на телевизията този текст беше редактиран така: „Има четири вида лъжа – лъжа, нагла лъжа, статистика и телевизия”. Големият въпрос, който виси като Дамоклев меч над главите на толкова милиона български телезрители-зяпачи, е дали след появата на предаването „На 4 очи” текстът на този афоризъм не трябва отново да се коригира. 
     
Вероятно не трябва, защото воайорите са, по правило, ненаситни
.

Емилия Димова
 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415249
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808