Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 14:52 - Перлата на различаването – 1
Автор: netsky Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1612 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 23.02.2013 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          
               Представям отделни откъси от известната творба, наречена "бисер" на индийската философска литература "Вивека Чудамани" (Перлата на различаването).
Като автор обикновено се посочва великия индийски мислител Шанкара. Според повечето от сериозните учени обаче стилът на изразяване в творбата е по-различен, което налага извода че най-вероятно текстът е писан от негов ученик или последовател.
Основната идея е различаването на Аз-а (Атман) от не-Аза (не-Атман), без което няма как да бъде постигнато пълното освобождение. Също така прекрасно е описано какво значение се съдържа в понятията "Атман" и "Брахман":



  Брахман не е нито вселената от груба материя, нито вселената от фина материя. Явяването на света се предизвиква от невежество чрез нашето въображение. То не е действително. То е същото, както когато човек вижда змия на мястото на въжето. Това е временен сън. Така човек трябва да упражнява различаване и да се освободи от съзнанието за обективен свят. Тогава той може да медитира върху идентичността на Брахман и Атман и така да познае Истината.     
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Брахман няма нито име, нито форма. Той е над заслуга и вина. Той е извън времето и пространството и отвъд предметите на сетивния опит. Това е Брахман, и „Това си Ти". Медитирай върху тази истина. Брахман е върховното, отвъд думите. Но окото на чистото просветление може да Го съзре. Той е чисто абсолютно съзнание, вечната действителност. Това е Брахман и „Това си Ти". Медитирай върху тази истина.   Брахман е основата, върху която изглежда че лежи тази многообразна вселена, творението на невежеството. Той почива върху самия себе си. Той не е нито грубата, нито фината вселена. Той е неделим, отвъд сравнение. Това е Брахман, и „Това си Ти". Медитирай върху тази истина. Брахман е свободен от раждане, растеж. промяна, упадък, болест и смърт. Той е вечен. Той е причината за разгръщането на вселената, нейното запазване и нейното разпадане. Това е Брахман и „Това си Ти". Медитирай върху тази истина.
...Той
(Брахман – бел. моя) е спокоен като морска шир без вълни. Той е вечно свободен и неразделен. Това е Брахман и „Това си Ти". Медитирай върху тази истина.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Няма нищо отвъд Брахман. Той е по-голям от най-голямото. Той е най-вътрешният Аз, радостта в нас, която никога не секва. Той е Абсолютно битие, Абсолютно познание и Абсолютно блаженство. Той е без край, вечен. Това е Брахман и „Това си Ти". Медитирай върху тази истина. (Т.е. Сат-Чит-Ананда или Чистото непроявено съзнание бел. моя).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Както царят се познава ясно сред армията му, така познай Брахман като чисто съзнание, различно от всякакво несъвършенство. Остани завинаги в Атман. Нека този свят на явления да се превърне в Брахман. Брахман, вечното битие, възвишеното, единственият и неповторимият, който е отвъд грубите или фините аспекти на тази вселена, живее в съкровищницата на сърцето. Човекът, който пребивава в тази съкровищница, съединен с Брахман, вече не подлежи на смърт и прераждане.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Тамас се преодолява чрез раджас и сатва, раджас чрез сатва, а сатва се преодолява когато блесне чистият Атман. Затова остани в сатва и се постарай да унищожиш тази заблуда. Остани в тази преданост и знай, че тялото ще живее толкова дълго, колкото е нужно. Старай се с търпение и издръжливост да унищожиш това заблуждение.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Учи истината от писанията и размишлявай върху нея. После от собствен непосредствен опит узнай, че Атман в теб е Атман във всеки.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Медитирай върху истината „Това си Ти" и узнай идентичността на Атман и Брахман. Постарай се да унищожиш това заблуждение (че са различни – бел. моя) и остани в знанието, че Атман и Брахман са едно.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Атман е действителността. Той е твоят истински първоначален Аз. Той е чисто съзнание, единствен и неповторим, Абсолютно блаженство. Узнай своята идентичност с него. Престани да се отъждествяваш с обвивките на невежеството, те са като маските на актьор.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Затова престани да се занимаваш в ума си с нещата на сетивното възприятие. Това е коренът на всяко зло. Този, който е постигнал освобождение в този живот, е свободен също и когато напуска тялото си. Яджурведа учи, че човек е във власт на страха докато все още вижда и най-малката разлика между себе си и безкрайния Брахман.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Когато в сърцето има мир, появява се видението на Атман. Когато Атман бъде непосредствено познат, нашето обвързване с този свят се разкъсва. Затова отказът от всякакви мисли за сетивно задоволяване е път към освобождението. ...................

Следва...
       




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: netsky
Категория: Лични дневници
Прочетен: 316106
Постинги: 101
Коментари: 286
Гласове: 10640